Første feilfrie MB!
Første feilfrie MB!

Det drar seg mot jul og nyttårsaften. På tide å oppsummere året som har gått. …og for et år det har vært! Fra den iskalde fredagen i januar da vi hentet Solo på Stall Bergan til i dag har det vært stort sett en sammenhengende opptur. Fra i starten å forsøke seg i LC og LB har ekvipasjen i høst startet på MB nivå med to plasseringer!

Men vi har ikke overlatt mye til tilfeldighetene. Det har vært en plan hele veien. Den har vi fulgt, evaluert og justert underveis. Jeg tror det er hoveårsaken til det flotte året.

På senvinteren, eller var det tidlig vår, satt vi opp en ganske så detaljert plan for året. Vi laget også noen hovedmål for Katjas ponnitid og en plan for hvordan vi skulle klare å nå målene. Dette ble gjort i samarbeid med sprangtrener og han mente at planen var ambisiøs, men fullt ut oppnåelig. La oss først se litt på ekvipasjens hovedmål.

Hovedmål:

  • Katja og Solo er klare
    Katja og Solo er klare

    Kvalifisere til og ri NM Ponni I i 2014

  • Kvalifisere til og ri Baltic Cup i 2013 og 2014
  • Kvalifisere til og ri på AEG i 2012
  • Gå stabilt LA ila 2011, gå stabilt MB ila 2012, gå stabilt MA 2013

Ikke noe småtteri dette og vi satt opp noen overordnede tiltak for å kunne nå disse ganske så ambisiøse målene.

Tiltak:

  • Ukentlig trening for sprang- og dressurtrener
  • Delta på ytterligere treningstilbud ol. bla. ifm. Satsningsgruppa mfl.
  • Systematisk og målrettet egentrening
  • Treningsdagbok
  • Egen fysisk/mental trening
  • Helseoppfølging av ponni
  • Effektiv med skolearbeid
  • Støtteapparat

Dette er langsiktige tiltak som vi igjen brøt ned på halvårsplaner

options must be performed to demonstrate durability andmay not be entirely correct. For the elderly and for others, sildenafil side effects.

. Disse så slik ut.

1. halvår:

  • Hmmmm...... Alt det fra meg?
    Hmmmm...... Alt det fra meg?

    Kiropraktisk gjennomgang av Solo i «lavsesongen» (februar-mars)
    – Dette ble utført som planlagt 

  • Stevneerfaring med ny ponni – min. 15 (klasse)starter
    – 21 starter pr. 27.06.11 – Fullført
  • Gå stabilt LB (min. 8 feilfrie grunnomganger)
    – 9 helt feilfrie, 1 med tidsfeil pr. 27.06.11 -Fullført

Vi oppdaterte denne ca 1. mai hvor vi på bakgrunn av trening og resultater bestemte at vi allerede nå satser på LB
og LA (istedet for LC og LB).

2. halvår:

  • Ytterligere stevneerfaring – min. 20 (klasse)starter
    – 33 starter pr. 03.12.2011 – Fullført
  • Gå stabilt LA (min. 8. feilfrie grunnomganger)
    – 3 x eli, 6 x 4 feil og 18 helt feilfrie pr.27.11.11 – Fullført
  • Landsstevneerfaring – min
    . 2 stevner på dette nivået
    – 4 stevner pr 27.11.11 – Fullført
  • Klubbmester!!! 😉
    – Ble nr tre.

2011 – måloppnåelse
Gjennomgang

Tony Andre instruerer
Tony Andre instruerer

Før vi virkelig begynte å ta Solo i bruk, ønsket vi – i tillegg til vet.sjekken – å gjøre en kiropraktisk gjennomgang av henne. Vi visste at hun hadde slitt litt med ryggen i perioder for tidligere eier og for å forebygge gjennomførte vi en behandlingsrunde hos kiropraktor Ellen Schmedling. Det var noen låsninger hist og her, men disse ble tatt hånd om og i løpet av mars var Solo virkelig fit for fight.

Matchtrening
Noe av det viktigste denne sesongen er ‘matchtrening’. Vi ønsket å nærmest pøse på med stevnestarter slik at ekvipasjen skulle få mulighet for å «ri seg inn» nettopp som en ekvipasje. Det var viktigere med mengdetrening enn å hoppe høyt, derfor hadde vi en plan om å starte minst 35 klasser i løpet av sesongen. Det har vi definitivt klart. I første halvår startet Solo og Katja tilsammen 21 klasser og i andre halvår klarte vi hele 33. Tilsammen blir det hele 54 starter noe som betyr at i tillegg til all egentrening har ekvipasjen fått ridd seg til på stevner også.

Landsstevneerfaring
Vi mener det er viktig å også få med seg erfaring fra landsstevner og hadde som må å være med på minst to slike. Vi klarte å doble antallet og fikk med oss Frederiksborg i juni, Drøbak i juli og august og Hønefoss i september/oktober. Verdifull erfaring – og gode opplevelser – for både rytter og støtteapparat!

Stabilitet

Reint bord i Spydeberg
Reint bord i Spydeberg

Vi satt også opp en plan om stabilitet i hoppingen for selv om Solo har kapasitet til å hoppe (veldig) høyt, ønsket vi ikke å forsere, men ta høydene i rolig tempo. Derfor ønsket vi å stabilisere ekvipasjen i LB i løpet av første halvår og hadde som mål å gå stabilt LB, minst åtte feilfrie grunnomganger. Etterhvert som tiden gikk, viste det seg at det ikke var noe problem og av ti starter i LB endte vi opp med ni helt feilfrie og èn start met ett tidsfeil. I mai gjorde vi en evaluering, vi justerte noe på planen og lot ekvipasjen begynne å ri LA.

I andre halvår har vi fortsatt å hoppe LA og nå når stevnesesongen er over kan ekvipasjen skilte med  18 helt feilfrie starter i LA. Det har blitt noen starter med feil også. Seks ganger har det blitt et riv og tre ganger eliminering. Kan jo ikke få til alt! 😉 Men uansett så er målet nådd. Ekvipasjen rir stabilt LA.

…og i samråd med sprangtrener har Katja fått lov til å starte i MB, dersom det har gått bra i LA på forhånd. Det har endt med til nå to feilfrie runder med plassering. Hun har også fått med seg et par starter med riv (og ett tidsfeil) og èn eliminering, men har hatt gode opplevelser på denne høyden og planen er å stabilisere seg på denne høyden utover neste år.

Klubbmester
Til slutt hadde Katja veldig lyst til å bli klubbmester. Kanskje det aller vanskeligste målet å nå, for her må alt klaffe på èn og samme dag. Ikke noe slingringsmonn altså. Katja red en fin runde og endte opp som nummer tre. Det gikk ikke fort nok i omhoppingen. Men som treneren sa, tredjeplassen i år var en sportslig mye større prestasjon enn andreplassen ifjor. Nivået i år var betydelig høyere, og det var selvsagt ingen sure miner under premieutdelingen.

 

Planer 2011 – 2014

Kontroll  på det meste i treningsdagboka
Kontroll på det meste i treningsdagboka

Når det gjelder de langsiktige tiltakene mener vi å ha fulgt planen vår rimelig godt.

Ukentlig trening for sprang- og dressurtrener
Vi har hatt ukentlig sprangtrening med Stian gjennom hele året, bare avbrutt av en liten sommerpause og noen treninger ifm. kiropraktorbehandlingen i vinter. Det er ingen tvil om at denne kontinuiteten har hjulpet ekvipasjen på vei frem og opp.
Da vi flyttet fra Stall Brevik til Mossemarka ble det også naturlig å bytte dressurtrener. Henriethe har gjort en flott jobb, men når vi stod på et senter med egen dressurtrener ble vi enige om å ri for Inger Lise istedet, ikke minst på grunn av tiden vi sparte ved ikke å måtte kjøre fram og tilbake til Våler. Det har blitt en god kontinuitet her også og vi gleder oss til å fortsette med Inger Lise utover neste år.

Delta på ytterligere treningstilbud ol. bla. ifm. Satsningsgruppa mfl.
I løpet av sesongen har Katja og Solo vært med på en helgetrening med Lars Rasmussen, en treningsleir (4 dager) også med Lars Rasmussen og i tillegg en helgetrening med Tony Andrè Hansen på Kubberød. Det er ingen tvil om at dette har vært lærerike seanser for Katja. Med en god kontinuitet med hovedtrener i bunn, er det veldig nyttig å få noen nye impulser og vinklinger iblant.

Systematisk og målrettet egentrening
Vi har fulgt opp tilbakemeldinger fra både sprang- og dressurtrenere i hverdagen og forsøkt å bake dette inn i den daglige egentreningen. Dette har vært enklere å få til etter vi flyttet til Mossemarka som med sine flotte fasiliteter hvor vi ikke lenger er så væravhengig som det vi var på Stall Brevik. På Mossemarka kan vi kvalitetstrene stort sett uansett!

Treningsdagbok
Nesten fra dag èn har vi ført treningsdagbok. Her skriver vi inn kort om hver enkelt treningsøkt, hvordan det har funket og andre opplysninger som er greit å kunne gå tilbake på. Skoing, markekurer, behandlinger, stevner, unormaliteter mm. På den måten har vi full oversikt over … historikken. Dette fortsetter vi med til neste år og vi har noen forbedringer som vi også vil ta med.

Egen fysisk/mental trening

Landsstevne på Hønefoss
Landsstevne på Hønefoss

Dette er vel et punkt som vi ikke har vært så flinke til og her har vi et klart forbedringspotensiale til neste år!

Helseoppfølging av ponni
I løpet av året har vi gjennomført oppfølgende kiropraktorbehandlinger. Vi var også på Norsk Salsenter i januar og kjøpte ny sal. Denne ble etterkontrollert i mai og den 8. desember skal vi på ny etterkontroll, da mye tyder på at Solo har musklet seg på en slik måte at salen virker for trang over manken.
Vi har også utført forebyggende behandlinger med Biolight for å holde Solo i form.
Vi har også samarbeidet med hovslager slik at skoingen skal bli best mulig. Solo fyller litt – spesielt i bakbeina – og hovslageren har hatt en plan for å behjelpe dette. Det ser ut som om dette har bedret seg noe og vi tror det er en kombinasjon av hovslagerens arbeid og at vi har flyttet til et sted med gode ridebunner.
På grunn av fuktig sommer har høykvaliteten rundt om vært veldig varierende. Tror ikke det er så aller verst hos oss, men vi har gått til anskaffelse av en høydamper som ved hjelp av damp kverker eventuelle bakterier og mugg i høyet for å unngå at disse hoper seg opp i kroppen til Solo.

 

Høydamper'n
Høydamper'n

Effektiv med skolearbeid
Etter at Katja begynte på ungdomsskolen har hun fått mye mer lekser og vi har gjort noen grep for å hjelpe henne med å effektivisere hjemmearbeidet.

Støtteapparat
Uten oss foreldre ville ingenting ha funket. Defor har vi i løpet av året også gjort noen grep som gjør oss til et bedre støtteapparat. Bl.a. har vi kjøpt oss en hestebil – ifølge sikre kilder (?) verdens styggeste sådan – men den funker. Den er registrert som varebil og det betyr at både Brita og  jeg kan kjøre den. Ikke dumt! Veldig praktisk er den på stevner også, bruker mindre diesel enn bil og henger og vi har til og med innredet den slik at det er  mulig å sove i den på stevner. Hvertfall på sommer’n.

At vi har flyttet stall er også et ledd i dette. Vi bruker nå mye mindre tid ifm. transport til og fra stallen og det betyr mer tid til andre ting.

 

Kort oppsummering

Whoha! Hestebil!
Whoha! Hestebil!

Til slutt følger en kort oppsummering av sesongen 2011 i harde fakta!

Stevnestarter

  • LC – 4 starter – 4 feilfrie – 1 plassering
  • LB – 18 starter – 17 feilfrie – 14 plasseringer
  • LA – 27 starter – 18 feilfrie – 13 plasseringer
  • MB – 5 starter – 2 feilfrie – 2 plasseringer

Ranking

Totalt fikk ekvipasjen 53 poeng i 2011. Det holdt til følgende plasseriner på rankinglistene:

  • Totalt Norge: 87 plass
  • Totalt Østfold: 5. plass
  • Totalt Moss Rideklubb: 2. plass

Nå er vi i full gang med å planlegge sesongen 2012 og følger du med her kan du bli med oss til neste år også!

Del gjerne!

ta kontakt

Legg inn navn, e-postadresse og din henvendelse. Vi kommer tilbake til deg så snart vi kan!

Personvern

Equus AERIALIS benytter seg av informasjonskapsler (cookies).
For å lese mer om bruken av disse samt hvordan fjerne eller blokkere, les vår policy ang. informasjonskapsler.

Vi jobber med å oppdatere vår side om personvern slik at alt er i henhold til det nye datadirektivet, GDPR. Kort oppsummert kan vi si at vi i tillegg til cookies, ikke samler inn andre data enn de du eventuelt legger inn i et kontaktskjema. Dette for å kunne komme tilbake til  deg ifm. henvendelsen din.