Men hesten gjorde i det minste det den fikk beskjed om

Hvis du legger turen innom stevneplassen en helg hvor det arrangeres et sprangstevner er du nærmest garantert å høre speaker proklamere «ekvipasjen blir dessverre eliminert på grunn av to ulydigheter». …eller tre hvis det dreier seg om et D- eller klubbstevne.

Årsaken er høyst sannsynlig at ekvipasjen har stoppet foran et hinder, noe den helst ikke bør gjøre. Heldigvis får ekvipasjen en sjanse til selv om runden da rent resultatmessig kanskje ikke blir allverdens.

Men….. Jeg har latt både bevissthet og underbevissthet få jobbe litt omkring dette utsagnet. «Ekvipasjen blir dessverre eliminert på grunn av to ulydigheter.» Hva betyr det egentlig?

Oooooops!
Oooooops!

Jeg la ut på Internett for å finne ut om ordet ‘ulydig’ betød det jeg trodde. Det tok ikke lang tid før jeg fant følgende definisjon på Wiktionary: «En som ikke er lydig, som ikke vil adlyde«.

Ok, da betyr det vel gjerne hesten da, for rytteren vil vel over…?

Tja, noen ganger lurer jeg faktisk litt på det. Vil rytteren egentlig over og gir egentlig rytteren hesten sin lov til å hoppe?

Tony (Andrê Hansen) sa en gang til meg at minst nitti prosent av alle vegringssituasjoner var utløst av rytteren. Jeg har lagt meg dette utsagnet på minne og fulgt med på ulike sprangstevner rundt omkring.

Det ser jammen ut som om han har rett. Veldig ofte er det rytteren som setter hesten i situasjoner som ender med vegring. Veldig ofte er det rytteren som er utydelig i sine signaler, hesten forstår ikke og den vegrer. Veldig ofte gir rytter hesten signaler som faktisk ber den om å stoppe.

…og handler det da om ulydighet?

Nei, ikke hvis man skal legge Wiktionarys definisjon til grunn. Hesten er ikke ulydig. Enten så forstår den ikke helt eller så er den faktisk lydig, den får jo beskjed om å stoppe!

Kanskje speaker heller burde si «ekvipasjen blir dessverre eliminert, men hesten gjorde i det minste det den fikk beskjed om!» 😉

 

Ta kontakt!

EQUUS AERIALIS
-
R. Amundsensgt. 15
1524 Moss
tel: +47 930 53 101
e-post: equus@aerialis.no
Ta kontakt!

Facebook

Instagram

Pinterest