En ponnipappas sjekkliste


Ponnipappa
Ponnipappa

Som ivrig ponnipappa har man uhorvelig mange jern i ilden og en hel bråte oppgaver å holde styr på. Både i en hektisk hverdag og ikke minst når det drar seg til mot stevne. Da er det ekstra mye å huske på.

Jeg har fungert som ponnipappa på ganske så mange stevner de siste årene så fra å være fullstendig grønn og ikke ha peiling i det hele tatt, må jeg få lov å skryte litt av meg selv og hevde at, joda, man har da etterhvert opparbeidet seg en smule rutine.

Men alt kan man som kjent bli enda bedre på, så jeg tenkte: internett! Der kan jeg sikkert fråtse i mer kunnskap og forhåpentligvis bli en enda bedre ponnipappa! Så jeg fisket smarttelefonen opp fra lomma, sveivet i gang nettleser’n og tastet inn «ponnipappa sjekkliste» i Googles eminente søkemotor og ventet spent på resultatet.

Det tok ikke så lang tid. Ventingen altså. Men resultatet var ikke akkurat så mye å slå i bordet med og lød omtrent som følger:

Ingen dokumenter samsvarte med søket ditt på ponnipappa sjekkliste.

Forslag:

  • Sjekk at alle ordene er stavet rett.
  • Prøv andre søkeord.
  • Prøv mer generelle søkeord.
  • Prøv færre søkeord.

Nå skal det i all rettferdighets navn nevnes at jeg fikk et par halvtreff, men de handlet stort sett bare om HMS, internkontroll kvalitetskontroll for bygg- og anleggsbransjen og fint lite om hest.

Jeg forsøkte noen av Googles forslag også uten ytterligere suksess og konkluderte med atsjekklister for ponnipappaer var upløyd mark på nettet. Jeg måtte altså lage’n sjøl… fra bunnen av!

Sjekkliste
Sjekkliste

For en ponnipappas sjekkliste er ganske annerledes enn de utallige stevnesjekklistene som finnes rundt omkring på hestebloggene på nettet og som et Googlesøk vil gi deg en rekke treff på . Men, hei! En ekte ponnipappa er naturligvis ikke ute etter all verdens varianter av matchende sjabraker og ridejakker, free jump stigbøyler og ditto støvler. Heller ikke sorte eller hvite manstrikker, de korrekte beinbeleggene eller bandasjer. Teknikker for fletting av man og haler og for ikke å snakke om kremer, linimenter, oljer, gél, leire og hva det nå enn heter alt som smøres på beina og andre steder på hesten og med ingredienser som gjør at du må kunne dopinglista på rams for å vite hva du kan bruke og holde deg langt unna.

Nei, for en ponnipappa er det helt andre og mer håndfaste ting som det er viktig å ha full kontroll på for å kalle et stevne vellykket både for rytter, ponni og ellers andre som skulle våge å være med.

Så bevæpnet med en rykende både fersk og varm espresso og en eldgammel laptop med slitent batteri okkuperte jeg godstolen fast bestemt på ikke å rikke meg av flekken før min sjekkliste var ferdig. Det skulle bli en lang, men produktiv kveld.

Transport

Hestebil og campingvogn
Hestebil og campingvogn

Dersom ikke stevnet går av stabelen på absolutt hjemmebane må både hest, rytter og utstyr fraktes over en kortere eller lengre strekning. Det betyr at man trenger et transportmiddel. Det vanligste er nok bil og hestehenger, men her i gården er vi så heldige å råde over en noe alderstynget, men definitivt funksjonell hestebil med et …interessant eksosanlegg. At den er registrert på grønne skilter og går som varebil gjør den kjørbar for både undertegnede og fruen, ganske enkelt genialt.

Men bilen må være i orden, derfor er det noen småting som må passes på i god tid før avreise. Olje- og kjølevæskenivå er to selvsagte sjekkpunkter. Det samme gjelder også ett av dekkene som har en tendens til å sive litt luft. Mobillader, GPS og reservehjul med dertilhørende hjulskifteutstyr må på plass sammen med vognkortet med dyrefraktetillatelse. Til slutt kan det også være greit å passe på at tanken er full slik at man unngår unødvendige pit-stop på vei til stevneplassen. Ja, og så pleier jeg å ha med meg et par startkabler og litt verktøy også. Man vet jo aldri!

Før ponnien lastes, må ponnipappaen sjekke at det er ny flis på gulvet og ferskt høy tilgjengelig for den firbente. Den skal jo ikke lide noen nød under transporten og da er tørt underlag og påfyll av næringsstoffer viktig. Er det en drøy kjøretur som står på programmet er det greit å inkludere noen liter vann i en kanne også. For uten mat og drikke, duger som kjent heltene dårlig.

Overnatting

Campingvogna
Campingvogna

Enkelte stevner strekker seg over flere dager. Da er overnatting stort sett uungåelig. Det er mange måter å gjøre dette på. Vi har valgt campingvognalternativet som gjør at vi stort sett alltid kan rigge basecamp på stevneplassen. Da har vi full oversikt på det meste; både stevnet og dyrene, så skulle det være noe er vi tilgjengelige.

Men bare å hekte på vogna og dra avgårde kan man ikke gjøre. Neida, ting må forberedes og her er det ytterligere noen sjekkpunkter som må være avkrysset før vi legger ut på veien.

Det er viktig at både skjøteledninger og gass er på plass. Det samme gjelder sveiva som senker og hever støttebeina på campingvogna. Det kan også være lurt å fylle vanntanken slik at tannpussen kan foregå innendørs. Hvis hundene skal være med, må også burene på plass i den selvmodifiserte sovebenken…og så kan det være greit å sjekke at dekkene inneholder spesifisert lufttrykk, at alle lys virker som de skal, at reservehjulet er med og at vognkortet ikke ligger igjen hjemme på kjøkkenbenken!

Dokumentasjon og papirer

videokamera
videokamera

Tja, jeg fant ikke på noen bedre overskrift i farta. Uansett… ALT skal festes til evigheten ved hjelp av videokameraet. Derfor er en av ponnipappaens oppgaver å sørge for at kameraet alltid er klar til bruk, at det er plass på minnekortet og at batteriet er stappfullt av strøm. Det er også viktig å skrive ut startlister, ryttermeldinger og andre dokumenter som kan være kjekke å ha i løpet av stevnet

Definiton of Erectile Dysfunction (ED)long-standing partner viagra pills.

. Det skader heller ikke å stille med fulladet smartmobil slik at Horsepro kan konsulteres med jevne mellomrom for oppdaterte startlister, resultater og andre eventuelle nyheter man ikke bør gå glipp av. (Dessuten er det kjekt å følge med på hvordan det går med Liverpool!)

Men tro nå ikke at vi er i mål enda. Det er mere som må være under kontroll; hestepass for eksempel. Kjekt å ha dersom sekretariatet gjerne vil sjekke hestens vaksineringshistorikk, selv om jeg nok vil hevde at ansvaret for passet egentlig hviler på rytter.

Hardware

Boksgardin
Boksgardin

På stevner med overnatting er det ikke småtteri som skal stables inn på bilen. Boksgardiner slik at den firbeinte kan trekke seg tilbake i en mørk krok i boksen for å slappe av. Vannbøtter og fôrbøtter må også være med. I tillegg kommer en masse annet stash som boksknagger, vannbøtteoppheng, dekkenholder/e, seletøykroker, høy, kraftfôr, førstehjelpsutstyr for både to- og firbeinte, møkkagreip, kost, spade, trillebåre, søplesekker… Ja, nå tror jeg at jeg har fått med meg det meste, og har jeg ikke det, får vi bare håpe at det jeg glemte her ligger i stevneskapet likevel!

Kjekt å ha
Kaffe! Kaffe er livsviktig så termosen fylles opp før avreise. Det hender jo at man står opp før sola selv i sommerhalvåret, og da er kaffen ekstra viktig. …og kaffen skal drikkes i Statoil-kopp, en slik en du kan få påfyll i på Statoil-stasjoner rundt om i det ganske land. Da kan man jo velge en Espresso Sjoko, Cappuchino eller en Sjokolade hvis man ønsker variasjon fra den svarte i termosen.

Jeg har ved flere anledninger hatt med meg en bok, for det skal ikke forties at på et stevne går mye av tiden med til å vente. Men så vidt jeg kan erindre har jeg aldri lest et eneste ord i noen av de bøkene jeg har hatt med meg, egentlig uvisst av hvilken grunn.

Gaffatape
Gaffatape

Tape! Never leave home without it! Svart el-tape og noen ruller gaffa er bare et must. Det er mye som kan gå i stykker, men det aller, aller meste lar seg fikse med noen runder av en eller annen form for tape. Alt fra ridestøvler hvor glidelåsen revner til bestikk som knekker under en bedre middag i campingvogna. Tape er et uvurderlig hjelpemiddel!

Ladeledning! For mobilen er flittig brukt i løpet av en stevnehelg, og med det trådløse nettet aktivert og GPS på mobilen sliter batteriet med å holde tritt. Derfor er ladeledning til bruk både i bilen og i campingvogna også en nødvendig ingrediens for en vellykket stevnehelg. Ellers kan en nødlader være en nødløsning hvis nøden blir stor og batteriet tomt.

 

Da begynner jeg etterhvert å nærme meg en forholdsvis komplett sjekkliste for ponnipappaer, og helt til slutt tenkte jeg å legge ved en noe mer skjematisk oversikt enn denne i prosaform. Skriv den gjerne ut og del med andre ponnipappaer, og skulle du komme på flere ting sjekklista skulle omfatte, så ta kontakt. Sammen kan vi gjøre den komplett og gi Google hvertfall ETT treff på søkebegrepet «sjekkliste ponnipappa»!

 

Sjekkliste for ponnipappaer
Transport Sjekk
Bil!
Oljenivå
Frostvæskenivå
Lufttrykk dekk
Mobillader
GPS
Vognkort bil
Reservehjul
Hjulskifteutstyr
Startkabler
Litt verktøy
Full tank!
Flis på gulvet
Høy i høyseilet
20l vannkanne
Overnatting Sjekk
Campingvogn
Skjøteledninger til strøm
Gass
Sveiv til støttebein
Vann på tanken
Hundebur
Lufttrykk dekk
Lys
Reservehjul
Vognkort campingvogn
Dokumentasjon og papirer Sjekk
Videokamera – oppladet
Minnekort
Ladekabel
Foreløpige startlister
Ryttermelding
Evt. andre stevnedokumenter
Mobiltelefon – oppladet
Hestepass
Hardware Sjekk
Boksgardin/er
Vannbøtter
Fôrbøtter
Boksknagger
Vannbøtteoppheng
Dekkenholder/e
Seletøykroker
Høy
Kraftfôr
Førstehjelpsutstyr hest
Førstehjelpsutstyr rytter
Møkkagreip
Kost
Spade
Trillebåre
Søplesekker
Kjekt å ha Sjekk
Termos
Kaffe
Statoil-kopp
Bok???
El-tape
Gaffa-tape
Ladeledning til mobilen
Nødlader???

 

 

 

Del gjerne!

ta kontakt

Legg inn navn, e-postadresse og din henvendelse. Vi kommer tilbake til deg så snart vi kan!

Personvern

Equus AERIALIS benytter seg av informasjonskapsler (cookies).
For å lese mer om bruken av disse samt hvordan fjerne eller blokkere, les vår policy ang. informasjonskapsler.

Vi jobber med å oppdatere vår side om personvern slik at alt er i henhold til det nye datadirektivet, GDPR. Kort oppsummert kan vi si at vi i tillegg til cookies, ikke samler inn andre data enn de du eventuelt legger inn i et kontaktskjema. Dette for å kunne komme tilbake til  deg ifm. henvendelsen din.